O NAS

O NAs

Bridž klub Maribor

Bridge klub Maribor je na začetku leta 1958 ustanovila skupina mariboriskih intelektualcev. Bil je prvi registrirani slovenski in jugoslovanski bridž klub. Za ustanovitev in obstoj kluba je bilo pomembno, da je imel klub podporo mariborske KP, ker so oblasti v Ljubljani smatrale, da je to boržuazna igra. Kljub registraciji kluba nam kasneje ni uspelo najti registracijskega dokumenta. Samo časopisni izrezki nam potrjujejo, da je maja 1958 bilo na turnirju v Opatiji uspešno moštvo MBK.

Takrat smo igrali , za tiste čase, zelo napreden licitacijski sistem Mariborski tref. Mlajši igralci pa so igrali Standard American. Literature v slovenščini ni bilo.

Prelomnica

Prelomnico v klubski sistemski usmeritvi pa predstavljajo skripta Alfreda Medveda, ki so nastala na osnovi BWS. Za učenje začetnikov smo izdali skripta Spoznajmo bridge na osnovi SA, s pripravljenimi razdelitvami. V jubilejnem letu pa Sayc 4 you, skripta je sestavil Edo Čadež. 

Prvi igralni prostori so bili na UDBI, nato v hotelu Turist, pa hotel Slavija, motel Mariča, bife Bar stadion. 

Ker se je večalo število igralcev, smo se ubadali tudi s pomankanjem prostora. Zdaj že kar nekaj let igramo v hotelu Mercure, V Mariboru. 

Najdlje je igral bridge dr. Roman Klasinc. Uspešni so bili Ralca, Žagar, Piberl in Šeško. Račlca in Žagar sta odšla v Ljubljano in tam močno prispevala k ljubljanskemu bridgu. 

V Mariboru smo imeli vodilni par Meved – Poženel. Najuspešnejši igralec parskih turnirjev v celotni zgodovini BKm pa je Franc Turk – Frenk. V času uspešnih tekmovanj kluba so izstopali še: Pavlin, Klemenčič, Rojko in par Šumer -Ranc. 

Že vrsto let je naš klub zmagovalec prvenstva klubov Slovenije. 

Trudimo se, da bi pomladili igralsko zasedbo. Vabimo vse zainteresirane da se vključijo v klub in se učijo te zanimive igre, ki si je pridobila tudi svoje mesto na olimpijskih igrah. 

Se nam želiš pridružiti?